Budynek przedszkola, który ”wyrasta z ziemi”

przedszkole

Miejsce, w którym przebywają dzieci odgrywa niezwykle istotną rolę dla ich Rozwoju psychicznego i społecznego. Coraz częściej na świecie edukacja najmłodszych odbywa się na łonie natury. Niestety dzieci zamieszkujące duże ośrodki nie mają szansy doświadczyć czegoś takiego, ale projekt pracowni architektonicznej INDO z Krakowa pokazuje, że można dzieciom dać namiastkę naturalnego środowiska także w mieście …

Za najważniejszy cel autorzy projektu uznali stworzenie przestrzeni wpisującej sie w otaczający teren a jednocześnie wypełnionej zupełnie samodzielną bryłą o wysokiej jakości architektonicznej.
Stworzono dwa przenikające się wzajemnie obiekty o wyraźnie podzielonej funkcji.
Budynek został podporządkowany potrzebom jego najważniejszych użytkowników czyli dzieci.

Całe założenie w naturalny sposób wpisuje się otaczającą przestrzeń.
Przedszkole jest łatwo dostępne dla swoich użytkowników. Dzieci mogą swobodnie poruszać się zarówno po salach zajęciowych połączonych szerokimi przeszklonymi korytarzami, otwartym atrium stanowiącym wielki wewnętrzny plac zabaw a nawet po zielonym dachu budynku.

Budynek jakby wyrasta z ziemi co pozwala na swobodne wejście na zielony taras i bezpieczne korzystanie z niego jak z dodatkowej przestrzeni zielonej.

przedszkole 2

Cała przestrzeń staje się wielowymiarowa i w żaden sposób nie ogranicza swoich użytkowników.
Owalna forma nie zakłóca otaczającej zabudowy i miękko wpisuje się w miejsce.

Przeszklona elewacja zaprasza do wejścia.

W centralnym punkcie znajduje się wewnętrzny plac zabaw wokół którego rozmieszczone są sale zajęciowe.
W okresie letnim dziedziniec pełni również formę komunikacyjną pomiędzy różnymi strefami przedszkola.
Przecięcie dwóch brył o różnych kształtach nadaje całemu założeniu dużego dynamizmu.

Budynek swoja płynną formą zgrabnie wypełnia przestrzeń nie wpływając jednocześnie na sąsiednia zabudowę.
Transparentne bryły w połączeniu z morficznymi kształtami zieleni tworzą przyjazną i otwarta przestrzeń o wysokiej funkcjonalności.
Atrialna forma pozwala na wytworzenie wewnętrznego dziedzińca zamkniętego dla osób postronnych a jednocześnie doskonale skomunikowanego ze wszystkimi przestrzeniami przedszkola.

Forma budynku pozwala na wpisanie się w obrys działki bez konieczności doklejania sie do sąsiadującej, chaotycznej zabudowy.
Budynek wpasowuje się w teren, idealnie go wypełnia nie odbierając go jednocześnie okolicznym mieszkańcom.

Dzięki zastosowaniu miękkiej formy oraz zielonego dachu krajobraz dla mieszkańców okolicznych bloków pozostaje praktycznie nie naruszony a jedynie uporządkowany.
Funkcje dydaktyczne zlokalizowane są po jego obwodzie. Każdy zespół posiada dostęp do sanitariatów, schowków oraz pomieszczeń porządkowych.

Sale zajęć doświetlone są dwustronnie zapewniając całodzienny dostęp naturalnego oświetlenia.

 

Autorem projektu jest Biuro Projektowe INDO Sp.z o.o. z Krakowa (Polska)

Projekt powstał w ramach konkursu na opracowanie KONCEPCJI ARCHITEKTONICZNO URBANISTYCZNEJ
budynku Przedszkola Miejskiego na osiedlu Międzytorze w Płocku oraz ogólnodostępnego placu zabaw wraz z parkingiem dla potrzeb mieszkańców osiedla i zajął  II miejsce.

Wiecej zdjęć i informacji na stronie Pracowni

Pracowni bardzo dziękujemy za możliwość skorzystania ze zdjęć i materiałów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − 5 =