Dom GG. Sześć modułów, cztery miesiące i jeden kilowat

DomGG

Sześć modułów, cztery miesiące i jeden kilowat: to zwycięskie liczby domu zbudowanego przez studio projektowe Alventosa Morell Arquitectes w pobliżu Santa Maria de Palautordera, w Hiszpanii. Komisja konkursowa postawiła kategoryczne cele dla projektu domu: niski koszt wdrożenia i zarządzania, krótki czas realizacji i efektywność energetyczna.

Projektanci podjęli wyzwanie realizując GG House, „Maszyna do życia”, która szanuje środowisko naturalne i krajobraz.
Dom, na jednym poziomie, składa się z sześciu drewnianych modułów prefabrykowanych umieszczonych z uwzględnieniem orientacji względem słońca i różnych roślin w okolicy.

Całość spoczywa ma na ziemi, między pniami wysokich drzew: w rzeczywistości, aby zrobić miejsce dla domu, zdecydowano, aby nie usuwać roślin, a wejść w interakcję z nimi.

Plan budynku przedstawia kształt jako rozległy: poszczególne moduły to odpowiednio : trzy sypialnie, kuchnia i łazienka, pokój dzienny, pokój dla rowerów i sprzętu ogrodowego.

 DomGG1x

Łączące przestrzenie między blokami z drewna są przeszklone i są elementami dla jadalni i gabinetu.

 Dzięki wnikliwej analizie szczegółów w ciągu czterech miesięcy udało się zrealizować cały projekt poprzez wykorzystanie prefabrykacji, nie tylko struktury, ale również niektórych lamp i elementów wykończenia. Każdy element przybył na plac budowy gotowy do montażu na sucho. Użyte materiały są naturalne i nadają się do recyklingu: dlatego mają minimalny wpływ na środowisko.

Dom gwarantuje komfort cieplny zimą poprzez obecność jednego promiennika o mocy jednego kilowata pracującego dwie godziny dziennie – to niektóre cechy konstrukcyjne.

Ukierunkowanie modułów wykorzystuje też darmowy wkład ciepła na skutek promieniowania słonecznego i ścian dyspergujących oddzielonych przez wstawienie warstwy izolacyjnej z arkusza celulozy wodoodpornej i oddychającej.

Ponadto, łączące przestrzenie, które charakteryzują się dużymi oknami, w słoneczne dni działają jak w cieplarni, tworząc „poduszkę” gorącego powietrza.

Latem jednak, wentylacja naturalna, wysoki poziom izolacji i cieniowania z powodu otaczającej roślinności dają przyjemną temperaturę we wnętrzu.

Tekst oryginalny:

Chiara Nicora

Zdjęcia: Adrià Goula

Licencja (CC BY-NC-ND 4.0 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − 1 =