Kamień i stal, aby odzyskać starą stodołę.

nowoczesna stodoła

W pobliżu niewielkiej miejscowości Broughshane w Irlandii Północnej, studio McGarry-Moon Architects zjednoczyło kamień i stal, pozostając wiernym materiałom, metodom budowy i historii poprzez odzyskiwanie tego w stodole Loughloughan. Wiejski budynek, który stoi w kierunku góry Slemish, stał się nowoczesnym budynkiem, gdzie stare i nowe jest w przyjaznym uścisku.

Loughloughan Barn 1

Oryginalny budynek został wykonany z prostym dachem dwuspadowym umieszczonym na jednym poziomie. W projekcie ponownie zostały wykorzystane mury obwodowe. Dodano drugie piętro przez metalowy stelaż ,tak że objętościowo zachowano pierwotny kształt.

Konstrukcja stalowa nie jest oparta na kamieniu, ale przykleiła się do niego. W ten sposób cała konstrukcja staje się jednym ciałem: materiały nie są w konflikcie, ale są to elementy, które wchodzą w interakcje i współpracę. Ponadto, aby nie przeciążyć starych murów, elewacje wykonane są z lekkich metalowych konstrukcji i szkła.

Loughloughan Barn 2

 

Dom składa sie z  dwóch poziomów: na parterze znajdują się dwie sypialnie, łazienka i garderoba, a na pierwszym piętrze znajduje się salon, sypialnia, toaleta. Nowoczesny kominek centralnie usytuowany  idealnie łączy jadalnię i kuchnię z salonem. Wnętrza charakteryzują się drewnianymi podłogami i białymi ścianami, które wzmacniają blask światła.

 

620x320xloughloughan mcgarry moon d.jpg.pagespeed.ic.ZhgaqHWau8

Otwory poddano obróbce dwoma różnymi sposobami: na parterze  ściśle utrzymano już istniejące,
Natomiast na poziomie wyższym: postanowiono przestrzeń: otworzyć i zamknąć.
Postąpiono zgodnie z wymaganiami związanymi z odzyskiem w zakresie światła, a także  w odniesieniu do odzysków ciepła.

Otwory,które wychodzą w części południowo-wschodniej i południowo-zachodniej są niemal całkowicie przezroczyste, podczas gdy pozostałe dwa boki, które otwierają się do niektórych sąsiednich budynków, są prawie całkowicie zamknięte.

 Oryginalny tekst :Chiara Nicora, licencja (CC BY-NC-ND 4.0 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 − 10 =