Wizja przedszkola które „wyrasta z ziemi”

Wizja przedszkola bliskiego naturze

Niezwykła wizja przedszkola, autorstwa krakowskich architektów.  Nie od dziś wiadomo, że miejsce, w którym przebywają dzieci odgrywa niezwykle istotną rolę dla ich rozwoju psychicznego i społecznego.  Mając na uwadze te dwa aspekty, coraz częściej na świecie edukacja najmłodszych odbywa się na łonie natury.

Natura nie jest miejscem do odwiedzenia. To jest nasz dom. (amerykański poeta Gary Snyder)

Natura nie jest miejscem do odwiedzenia. To jest nasz dom. (cytat z: Gary Snyder)

Niestety dzieci zamieszkujące duże ośrodki miejskie nie mają szansy doświadczyć czegoś takiego, ale projekt pracowni architektonicznej INDO z Krakowa pokazuje, że można dzieciom dać namiastkę naturalnego środowiska także w mieście.

We wszystkich rzeczach natury jest coś cudownego. (cytat: Arystoteles)

Dlatego, za najważniejszy cel, autorzy projektu, uznali stworzenie przestrzeni wpisującej się w otaczający teren (Naturę), a jednocześnie wypełnionej zupełnie samodzielną bryłą o wysokiej jakości architektonicznej.

Stworzono dwa przenikające się wzajemnie obiekty o wyraźnie podzielonej funkcji.

wizja przedszkola 2 1
wizja przedszkola

Budynek został podporządkowany potrzebom jego najważniejszych użytkowników czyli dzieci.

Atrium i zielony dach przedszkola

Całe założenie architektoniczne – wizja przedszkola, w naturalny sposób wpisuje się otaczającą przestrzeń.

Przedszkole jest łatwo dostępne dla swoich użytkowników. Dzieci mogą swobodnie poruszać się zarówno po salach zajęciowych połączonych szerokimi przeszklonymi korytarzami, otwartym atrium stanowiącym wielki wewnętrzny plac zabaw a nawet po zielonym dachu budynku.

Budynek jakby wyrasta z ziemi co pozwala na swobodne wejście na zielony taras i bezpieczne korzystanie z niego jak z dodatkowej przestrzeni zielonej.



Cała przestrzeń staje się wielowymiarowa i w żaden sposób nie ogranicza swoich użytkowników.

Owalna forma nie zakłóca otaczającej zabudowy i miękko wpisuje się w miejsce.

Dwie bryły i przeszklona elewacja

W centralnym punkcie znajduje się wewnętrzny plac zabaw wokół którego rozmieszczone są sale zajęciowe.

W okresie letnim dziedziniec pełni również formę komunikacyjną pomiędzy różnymi strefami przedszkola.

Przecięcie dwóch brył o różnych kształtach nadaje całemu założeniu dużego dynamizmu.

wizja przedszkola 4 1
wizja przedszkola – przeszklona elewacja

Budynek swoją płynną formą zgrabnie wypełnia przestrzeń nie wpływając jednocześnie na sąsiednia zabudowę.

Transparentne bryły w połączeniu z morficznymi kształtami zieleni tworzą przyjazną i otwarta przestrzeń o wysokiej funkcjonalności.

Atrialna forma pozwala na wytworzenie wewnętrznego dziedzińca zamkniętego dla osób postronnych a jednocześnie doskonale skomunikowanego ze wszystkimi przestrzeniami przedszkola.

Forma budynku pozwala na wpisanie się w obrys działki bez konieczności doklejania się do sąsiadującej, chaotycznej zabudowy.

Budynek wpasowuje się w teren, idealnie go wypełnia nie odbierając go jednocześnie okolicznym mieszkańcom.

Miękka forma budynku i naturalne oświetlenie

Dzięki zastosowaniu miękkiej formy oraz zielonego dachu krajobraz dla mieszkańców okolicznych bloków pozostaje praktycznie nie naruszony a jedynie uporządkowany.

Funkcje dydaktyczne zlokalizowane są po jego obwodzie.

Każdy zespół posiada dostęp do sanitariatów, schowków oraz pomieszczeń porządkowych.

Sale zajęć doświetlone są dwustronnie zapewniając całodzienny dostęp naturalnego oświetlenia.

Wizja Przedszkola – podsumowanie

Takie właśnie przedszkola  dla dzieci powinny  powstawać w każdym mieście.  Taki budynek po prostu pozytywnie wpłynie na rozwój dziecka.  Można śmiało stwierdzić ,że to obiekt multi sensoryczny,  idealnie wpisujący się w międzynarodowe  trendy designerskie projektowania dla dzieci i z uwzględnieniem szeroko pojętych potrzeb społecznych.

Takie miejsce, ta wizja przedszkola, zachęca do przebywania, a biorąc pod uwagę, że w przedszkolu dziecko średnio spędza  od ośmiu do dziewięciu godzin dziennie,  to  ma to ogromne znaczenie dla dziecka i rodzica.

Obiekt przedszkolny staje się drugim domem.

Takie projektowanie ma jeszcze jedną zaletę, o której będzie się mówić coraz częściej. W sytuacjach pandemicznych  taki obiekt  jest zdecydowanie bardziej funkcjonalny pod względem organizacyjnym.

Większość  zajęć edukacyjnych, sportowych  dzieci  może  być przeprowadzona na zielonych  przestrzeniach   obiektu, co niewątpliwie wpływa na ich bezpieczeństwo sanitarne.  Dzieci  swobodnie mogą się przemieszczać , bawić,  nie odczuwając w sposób widoczny wszystkich zalecanych  obostrzeń, które dla dziecka często są niezrozumiałe i  trudne do zaakceptowania.

Projekt powstał w ramach konkursu na opracowanie koncepcji architektoniczno urbanistycznej budynku Przedszkola Miejskiego na osiedlu Międzytorze, w Płocku oraz ogólnodostępnego placu zabaw wraz z parkingiem dla potrzeb mieszkańców osiedla i zajął  II miejsce.

Autorem projektu jest INDO Architekci z Krakowa (Polska)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × dwa =